Axians speglar NATOs strategi för cybersäkerhet
Tidigare i år deltog vi på ett event där fick vi ta del av flera aktuella säkerhetsperspektiv. Ett av de mest intressanta kom från NATOs CIO, Manfred Boudreaux-Dehmer, som presenterade hur NATO bygger sin cybersäkerhetsstrategi för att möta morgondagens hot. Det blev snabbt tydligt: det här är ett arbetssätt vi känner igen. NATO:s metodik speglar i mångt och mycket hur vi själva arbetar – både strategiskt och operativt. Här är några av de områden vi har gemensamt:

Riskmedvetenhet – grunden för allt
NATO understryker vikten av att alltid vara beredd på nästa incident. Det handlar inte om om något händer, utan när. Därför krävs ett aktivt och medvetet riskarbete. Vi arbetar på samma sätt – med kontinuerliga riskbedömningar, uppdaterade riskregister och ett starkt fokus på att identifiera våra mest skyddsvärda tillgångar.
”Prepare for your next incident”
Boudreaux-Dehmer Manfred
CIO på NATO

Känn din miljö – i detalj
NATOs CIO lyfte behovet av att ha djup kunskap om sin digitala miljö – från hotintelligens till sårbarhetsanalyser och uppdaterade systemkartor. Vi använder också avancerad hotintelligens och gör löpande analyser av våra egna miljöer, för att kunna agera snabbt vid avvikelser.

Automatiserad hantering och AI i praktiken
För att hantera stora mängder data och snabbt upptäcka hot krävs smart teknik. NATO använder AI för att förstärka sina SOC- och SIEM-lösningar och lyfte vikten av att kunna:
- Triangulera hot
- Fånga upp avvikande användarbeteende
- Hitta attackvägar och kedjor

AI är en självklar del i vår säkerhetsarkitektur – men aldrig ensam.
Våra säkerhetsteam arbetar tätt tillsammans med avancerad teknik i vår SOC och andra funktioner som kombinerar AI med automatiserad hantering av incidenter. Tillsammans med några av världens mest ledande säkerhetsaktörer identifierar och neutraliserar vi majoriteten av alla intrångsförsök – ofta innan de hinner märkas.
“Put your SOC on steroids – genom AI och SIEM”
Boudreaux-Dehmer Manfred
CIO på NATO


Infrastrukturresiliens – byggt för att tåla tryck
NATO fokuserar på robust och skalbar arkitektur genom:
- Mikrotjänster (microservices)
- Containers för snabb återställning
- Multi-region deployment.
Detta är designprinciper vi delar. Axians infrastruktur är byggd för att snabbt kunna hantera störningar, anpassa sig till nya hot och ge våra kunder trygghet – även i pressade lägen. Axians plattform bygger på 3 lokala datacenter i kombination med Microsofts moln. Allt för att säkerställa att data aldrig går förlorat.
Dataresiliens: skydda det som spelar roll
NATO lyfte även flera tekniska strategier för dataskydd, b.la:
- Immutable backups ( backuper som aldrig kan raderas)
- Data tagging baserat på konfidentialitet
- Avancerad kryptering
Allt det som NATO nämner är förmågor som vi på Axians kan erbjuda i vår leveransplattform. Vi har lång erfarenhet av att klassificera data för säkra våra kunders informationstillgångar. Vi hjälper våra kunder klassificera sin data för att sedan applicera rätt nivå av dataskydd för att data ska vara skyddad, tillgänglig och spårbar – i varje läge.

Zero Trust: en filosofi
För både NATO och Axians är Zero Trust mer än en lösning – det är ett sätt att tänka. Mikrosegmentering, stark autentisering (MFA, biometrisk inloggning) och tydliga åtkomsträttigheter är centrala delar.
Vi delar den övertygelsen. Ingen åtkomst ska tas för given – varje inloggning, varje behörighet, måste kontrolleras och valideras. Vi har långt erfarenhet av att säkerställa att känslig data inte delas med obehöriga. Ingen ska ha tillgång till känslig data hela tiden.
Att våra principer stämmer överens med NATOs CIO är inte bara en fjäder i hatten – det är ett kvitto på att vår strategi är hållbar och robust. Vi är stolta över att bidra till ett säkrare digitalt samhälle – för våra kunder, vår egen organisation och det större ekosystem vi är en del av.
Läs gärna mer om Axians cybersäkerhetsexpertis och mer om vår leveransplattform.