Medarbetare med omtanke
Orden ‘IT med omtanke’ är noga utvalda och bär en innebörd som genomsyrar hela vår verksamhet. De representerar inte bara vår omsorg för våra kunder, utan också Axians engagemang gentemot sina medarbetare och den empati samt omtanke som vårt fantastiska team visar mot sin omgivning.
Vi vill lyfta fram några av våra medarbetare som visar omtanke i samhället och hoppas att det kan inspirera andra att hjälpa där de kan.
Berätta om organisationen du är involverad i! Vad gör du?
Sollentuna Dragons är en hockeyförening för ungdomar och vuxna med funktionshinder. Våra spelare är mellan 11 och 43 år. Vi är det enda laget i Sverige som spelar stående parahockey (det finns även kälkhockey och blindhockey, men det är helt olika sporter). Detta gör att vi har svårt att hitta motståndare för matcher, vilket är synd eftersom matcher är det roligaste som finns. Vi spelar istället mot möhippe-gäng, vaktmästare, gubbgäng och andra som vill ställa upp. I Sollentuna Dragons är jag tränare!
Hur kommer det sig att du är involverad i denna organisation?
Jag har tre söner och alla spelar hockey. Min mellanson Emil har autism och han försökte spela i ett vanligt lag, men det fungerade inte bra på grund av de höga kraven och de stora grupperna. Då beslöt jag och min fru Malin att starta Sollentuna Dragons, ett lag där man får vara precis som man är. Det ska vara en aktivitet som är väldigt lättsam och rolig, utan krav, både för föräldrar och spelare.
Hur länge har du varit engagerad i detta initiativ?
Vi startade 2016, och då var vi sex spelare. Nu är vi 16. Det har blivit svårare att komma in i laget om man inte har åkt skridskor tidigare eftersom alla spelare har blivit mycket bättre.
Vad fick dig att först bli intresserad av att engagera dig i denna specifika organisation?
Som jag nämnde tidigare hade vi svårt att hitta aktiviteter som passade och var anpassade för barn med diagnoser, så vi bestämde oss för att skapa vår egen organisation.
Hur ofta ses ni och hur engagerar du dig i initiativet?
Vi har fysträning en timme och isträning en timme på lördagar. Vi spelar även innebandy på måndagar. Jag är med varje lördag och håller i fys- och isträningen, medan min fru tar hand om innebandyn på måndagar.
Hur har ni fått finansiell hjälp för att driva engagemanget?
Finland har kommit mycket längre än oss när det gäller stående parahockey. Med hjälp av pengar från VINCI Foundation har vi möjlighet att ta laget till Finland en gång per säsong för att spela matcher. Pengarna gör det också möjligt för oss att köpa en del utrustning.
Har det hänt något roligt för laget i år?
Ja, absolut! Första helgen i mars vi spelade vi in ett TV-program som heter “Fimpens resa”, som kommer att finns att se på Fimpens YouTube-kanal. Han är en riktig legend inom svensk hockey, så det var kul. I mitten av mars åkte vi på vår årliga Finlandsresa – vilket är årets höjdpunkt. Mars var ett exempel på en fantastisk månad för oss!
Kan du dela med dig av några speciella ögonblick eller händelser som har berört dig under din tid som engagerad?
Jag har sysslat med hockey hela mitt liv i många olika roller och lag, men Dragons är överlägset det roligaste jag har gjort inom hockeyn. Killarna sprider så mycket glädje och lycka över att få tillhöra ett lag. Man ser verkligen hur alla blir starkare och mer harmoniska människor. Hockey är jätteviktigt för dem. Vi har haft spelare som har lidit av social ohälsa och varit självmordsbenägna, men genom hockeyn har deras hälsotillstånd blivit mycket bättre. En annan spelares föräldrar ringde och berättade att deras son hade genomgått en personlighetsförändring – han var gladare, lugnare och mer tillfreds med tillvaron. Det är otroligt kul att höra sådant, för det är ju det idrott handlar om. I vanliga lag blir allt så allvarligt snabbt, och man glömmer bort varför barn och ungdomar egentligen håller på med idrott. En annan stor händelse för oss var när vi var i Finland förra gången. På vägen hem åkte Tre Kronor på samma båt och åt middag bredvid oss i buffén. Det slutade med massor av selfies och en gruppbild med Tre Kronor.
På vilket sätt tror du att samhället kan dra nytta av fler människor som engagerar sig på det sätt som du gör?
Ungdomar och vuxna med särskilda behov blir ofta stillasittande och kan ha svårt att hitta aktiviteter där de passar in eller fungerar. För oss är detta ett sätt att få dem att känna tillhörighet till en grupp och samtidigt utöva en sport och aktivitet som de verkligen brinner för. Samtidigt är det helt kravlöst, och har man en dålig dag så har man det. Solen går upp imorgon också.
Kan andra människor engagera sig hos er? Hur i så fall?
Absolut! Alla kan engagera sig. Är man intresserad av hockey och vill komma ner till Dragons träningar för att hjälpa till så är det bara att kontakta mig.
Har du tips på hur andra människor kan komma igång med fina initiativ som ditt om man har tid över?
Ledare och engagerade människor finns det alltid plats för. Jag tror att man får ta sig tid och prioritera. Det är klart att det är lättare att brinna för sin sak när man har en nära anhörig med särskilda behov.
Vilka lärdomar tar du med dig från engagemanget där du hjälper andra?
Som jag sa tidigare är detta det absolut roligaste jag har gjort inom hockeyn. Att få vara med en grupp som har sådan glädje av ishockey, men även att få tillhöra en grupp som träffas och tränar tillsammans, är fantastiskt. Att se dem växa som människor och individer gör att mycket annat blir oviktigt och man får själv perspektiv på saker och ting i livet. Jag kommer fortsätta med detta så länge jag har möjlighet.